0709 - 822 607   –   Ring oss för personlig rådgivning

Frågor & svar

Logotyp & Tryck

Vilket format ska tryckfilen vara?

Vi behöver normalt tryckfilen som en vektorfil. Vektorfiler är vanligtvis sparade som en EPS-fil. I några fall går det också bra att använda högupplösta bilder med en upplösning på minst 300 dpi. Kontakta gärna oss ifall du är osäker på ifall en fil fungerar.

Vad är en EPS-fil?

En EPS-fil är en s.k. vektorfil. En vektorfil kan förstoras och förminskas utan att den tappar i kvalitet vilket gör att den är lämplig vid märkning.

Jag kan inte öppna EPS-filen, värdet något fel på den?

EPS-filer kan bara öppnas i speciella ritprogram. Kan du inte öppna EPS-filen beror det troligtvis på att du inte har något sådant program installerat på din dator.

Hur vet jag om min fil är en vektorfil?

Den är vanligtvis sparad med ändelsen eps. För att med säkerhet veta att den är en verklig EPS-fil med vektoregenskaper måste den kontrolleras i ett ritprogram.

Märkningsmetoder

Screentryck

Screentryck är en tryckteknik som bygger på användning av schabloner. Touch eller färg penslas genom en tunn silkes-, eller polyesterväv, där mönstret finns i form av täckande partier. Man använder en schablon per färg. Vid ett tryck av en logotype med två färger så behöver man alltså två schabloner. Screentryck är den vanligaste tryckformen och ofta också den billigaste. Varje tryckfärg anges som en PMS-färg.

Tampotryck

Den här typen av tryck används generellt till profilprodukter, presentreklam, muggar och glas. Pennor såväl som så komplicerade föremål som golfbollar där ytan är allt annan än jämn är vanliga föremål som vi trycker med den här tekniken. Det är en silikonkudde som “hämtar” upp trycket från en kliché och som sedan förs på produkten som ska tryckas. Varje tryckfärg anges som en PMS-färg.

Transfertryck

Transfertryck fungerar på samma sätt som screentryck fast på ark. Arket värms sedan på produkten med en speciell värmetrycks maskin. Transfer används till svårtryckta klädesplagg som exempelvis arbetskläder, jackor och arbetsjackor. Men det används även till reklam- t-shirts, väskor, m.m. En stor fördel med transfermärken är att de kan lagras för att och användas vid senare tillfälle. Passar mindre företag som inte vill trycka så många plagg per gång.

Digitaltryck

Digitaltryck blir allt större i takt med ökad efterfrågan och nyare teknik. Få personer behöver vara inblandade i själva produktionen, kvaliteten på bilderna är mycket hög och det är ett billigt sätt att ta fram skyltbärare på. Digitaltryck har inga begränsningar i antalet färger och kan ibland även kallas för fototryck. Tryckfärgerna anges i CMYK

Sublimeringstryck

Med digital sublimeringsteknik finns det idag inga begränsningar på antal färger, loggor eller mönster.
Till skillnad mot transfer- och screentryck ligger sublimeringstrycket inte ovanpå tröjans fiber utan i dem så man kan inte “känna” trycket. Hållbarheten blir alltså lika lång som plaggets livslängd.

Brodyr & Vävda märken

Brodyr görs på textila produkter såsom profilkläder, reklamkepsar och väskor. Vi erbjuder både broderade märken för påsömnad samt givetvis även direktbrodyr. Ofta ser en brodyr mer exklusiv ut än ett tryck. Har man en detaljerad logga med exempelvis färgtoningar så är ett vävt märke den bästa lösningen då det erbjuder en väldigt hög detaljrikedom. Man väver då märket som sedan limmas eller sys på önskad profilprodukt eller profilklädesplagg.

Lasergravyr

Med Lasergravyr kan man göra olika typer av logomärkningar på metall, trä och glas med ett exklusivt och väldigt stilrent resultat.

Prägling

Logon värmepräglas ned i produkten. Framför allt görs detta på olika läder eller skinnprodukter men även på kartong såsom tex mappar, block o liknande.